ב"גנזך קידוש השם" מציינים את…

העיירה ששבה לתחייה

מאה שנה לפטירתו של הצדיק רבי ישעיה בן רבי משה

העיירה היהודית שמוכרת היום בזכות קברו של רבי ישעיה בן רבי משה, ריקה מתושבים יהודים. השואה גבתה את חייהם של היהודים שהתגוררו בה ומחקה את ההיסטוריה העשירה שלה. קרסטיר הוא השם היידי של בודרוגקרסטורBodrogkeresztúr) ) אשר באזור בורסוד-אבאוי-זמפלן, מחוז טוקאי, הונגריה.

כיום, קרסטיר היא תחנה חשובה ב"דרך רבני הפלא" – פרויקט של הקהילה היהודית בהונגריה בתמיכת האיחוד האירופי.

(דרך האדמו"רים בהונגריה [בהונגרית: Csodarabbik útja] היא מסלול עלייה לרגל שיזמה הקהילה היהודית ההונגרית המאוחדת [EMIH], היא קהילת הסטאטוס-קוו אנטה. המסלול הוקם בתמיכת האיחוד האירופי כמסלול העלייה לרגל היהודי הגדול ביותר בהונגריה. זהו מסלול של כ-150 ק"מ שכולל עשרה יישובים, פוקד את המונומנטים היהודיים של "תחתית ההר טוקאי" [Tokaj-Hegyalja], או בשם אחר "חבל טוקאי" המכונה גם "אזור היין של טוקאי", ואת שרידי המורשת היהודית הבנויים שנותרו או ששוקמו. נקודת ההתחלה והסיום של המסלול היא הבית המשופץ של הרב בכפר מאד, שנמסר לציבור בשנת 2016. בבית הרב מתקיימת תערוכה אינטראקטיבית, מטבח כשר ואפשרות ללינה.

קרסטיר. (ויקיפדיה)

מסלול דרך האדמו"רים מספק סקירה אותנטית ועשירה בחוויות על מנהגיה של היהדות החסידית לשעבר באזור היין של חבל טוקאי. המסלול עובר בקברי הרבנים החסידים המפורסמים ביותר ובזירות פעילותם. העלייה לרגל מתחילה ממרכז התרבות והמידע היהודי מאד – ישיבת מאד לשעבר. המסלול המעגלי הוא: מאד – טרצל – טוקאי – בודרוגקרסטור – אולסליסקה – שארושפטק – שאטוראליאויהיי – ארדבניה – אבאויסאנטו – טאיה – מאד. ויקיפדיה).

מחוז טוקאי – אזור היין שהוכר כאתר מורשת עולמית – טופח בידי יהודים בסוף שנות הת"ק. הסביבה היפהפייה הייתה מוכה וחרבה עקב שנים ארוכות של הרס ומלחמות, ולפי הרשומות יהודים "חסידים" שעקרו מפולין להונגריה לפני כמאתיים שנה הפכו את המקום לגן עדן בחריצותם, עד ששוב זכו יינות טוקאי לתהילת עולם. מאות כרמים ויקבים, ביניהם יקבים תת-קרקעיים שנשמרו עד היום, מרתפים עתיקים שניחוח עבש של יין עתיק יומין אופף אותם ורבים מבקרים בהם.

על יינות טוקאי אין מי שלא שמע, ועליהם כיוון רבי נחמן מברסלב: "מי שטעם יין הונגרי, אותו לא יטעה כבר העולם".

קרסטיר, לעיני המבקר בה, היא גלויה ציורית עוצרת נשימה. אבל למרבה היגון, היופי הפסטורלי מסתיר את ההתרחשויות הנוראות שאירעו בה אך לפני שמונים שנה.

מכל הקהילה היהודית הגדולה של קרסטיר נותרו אך בודדים. החסידות הרבות שמקננות בראשי עמודי החשמל החליפו את רבבות החסידים שהפריחו את הסביבה והעניקו לה אור וחיות. מאז השואה, במשך עשרות שנים היה המקום שמם ומוזנח, עני ונחשל, עד שלאחרונה החלו שוב יהודים רבים לחזור אליו, והבאים, עם חבילות הם באים, חבילות של צער וגעגועים. ושם בפנים, הלבבות נפתחים והעיניים זולגות דמעות. רבי ישעיה בן ר' משה היה בחייו מכניס אורחים שאין כדוגמתו, וגם עכשיו, מאה שנים מפטירתו, הוא עדיין מכניס אורחים לביתו. הבית שבו התגורר, רחוב קושוט 67, שוב הומה אורחים.

האוהל על הציון הקדוש, אין מי שליבו אינו גואה בו בהתרגשות, והבאים, מכל קצות הקשת היהודית; בקרסטיר נמצאים כל הזמן יהודים, פעם רבים מאוד ופעם קצת פחות. והיהודים עומדים יחד שם, כתף אל כתף, ומדברים עם הקדוש ברוך הוא. היהודים שממלאים את רחובותיה של קרסטיר ויושבים כבני מלכים באכסניותיה, אינם דווקא צאצאים של יהודי מחוז בורסוד-אבאוי-זמפלן. דווקא הם המיעוט שם. נמצאים בקרסטיר יהודים בני מרוקו ופולין, לוב ולטביה, תימן וגאליציה, ירושלים והונגריה, כולם נקבצים באים לציונו של הצדיק שבחייו היה סמל להכנסת אורחים ואהבת ישראל.

קרסטיר הייתה עיר ואם בישראל ועכשיו, שמונים שנה לאחר חורבנה, היא מקבלת בזרועות פתוחות את מאות האלפים שבאים אליה בשמחה ובאמונה, בעוז ובחדווה. על נהרות מזרח אירופה עומדים יהודים ומתבוננים בעבר הנפלא שהיה ואיננו, ומהרהרים בכוחו הנפלא של עם קשה עורף, שננער מהאפר וקם לתחייה. העם הזה לא ישכח לעולם את אשר עשה לו עמלק הנאצי לפני שמונים שנה, אבל בד בבד, העם הזה לעולם לא ישקע בתהום העצב והייאוש.

שמונים שנה חלפו מחורבנה של אירופה, שמונים שנה חלפו מכיליונה של קרסטיר, מאה שנה חלפו מפטירתו של איש הפלא רבי ישעיה בן ר' משה שכל כך הרבה מחסידיו נעקדו בשנות הרעה, והיו גם כאלו שנצרו בליבם את סוד הצלתם בזכות הבטחתו של רבי ישעיה בן ר' משה, סיפורים מופלאים ומרגשים שנמסרו בסילודין לגנזך קידוש השם. קרסטיר וניצוליה מופיעים כמה פעמים במאגר העדויות של גנזך קידוש השם.

ביום ג' אייר תיערך ההילולא הגדולה בקרסטיר. רבבות יהודים ימלאו שוב את העיירה הציורית וישתטחו על ציונו הקדוש של אוהב ישראל, רבי ישעיה בן רבי משה.

תהי דרכם של עולי קרסטיר צלחה, ה' ישמור צאתם ובואם, ויחזרו עם ישועות ונחמות להם ולכל אשר להם.

מתוך המצבה העתיקה: "השיא יתומים עוד בימי בחרותו"; "מעולם לא כעס"…

הבית של רבי ישעיה'לה

תנור האפייה של רבי ישעיה

ההר ממול קרסטיר

כל הגבעה הזו הייתה בבעלות יהודי עני שרבי ישעיה בירך אותו בעשירות. הלה התעשר מדיג בשפע שהגיע אליו בדרך פלאית עד שהצליח לרכוש שטח עצום בגודלו. השטח היה בבעלות המשפחה עד השואה.

קן סמוך לציון רבי ישעיהלה. מחזה נפוץ